Опашки пред супермаркетите,  не пред храмоветеАпелът на властта и лекарите

...
 Опашки пред супермаркетите,  не пред храмоветеАпелът на властта и лекарите
Коментари Харесай

Улицата роди небивала солидарност

 
Опашки пред супермаркетите,  не пред храмовете
Апелът на властта и лекарите даде резултат в София. Улиците оредяха спрямо предходните дни и в центъра, и по кварталите. Засилена полицеска защита има на всички места. Повечето хора са с маски, някои собственоръчно направени от марля. Други са се вързали с шалове, младите са вдигнали качулки на спортните екипи и са закопчали циповете над носа, криейки лицата си, изключително пред служителите на реда.

Улицата роди и небивала взаимност.  Бдителни жители стопират по улиците извършители, само че вместо да им се карат, им подават маски, които имат допълнително. Малкото отворени магазини, изнасят на открито храна за бедните, които обикалят. Същото направиха производителите откакто схванаха, че се затварят пазарите. В супермаркетите пък хората всеобщо търсят българки артикули.  

Пред храмовете сутринта имаше извънредно малко възрастни хора, а излезлите млади фамилии, пропуснаха старите хора и пазеха отдалеченост. Вместо просещи хора, които продават цветя,  през църквите стояха влади момчета, подаващи дезинфектанти. Иконите се почистваха за първа година, както го вършат постоянно в Гърция, само че на излизане множеството твърдяха, че единствено са ги доближавали, а след това са палили свещ.

В  „ Света неделя “ обаче се оказа, че въпреки всичко е имало причастие с обща сребърна лъжица.

В старинния митрополитски храм " Свети Николай Мирликийски вълшебник " полицейска лента спираше миряните да влязат вътре. Пред множеството от кварталните храмове беше цялостно с полиция,  хората умерено влизаха в храмовете, само че строго ревизираха за маски и съблюдаване на отдалеченост.

„ Не единствено би трябвало да си храним корема, само че и душата. Взела съм решение да дойда, тъй като мисля, че е безвредно ”, показа Мира Бъчварова, която бе измежду дребното, пристигнали да възпламени свещ в храма. Според нея ограниченията за сигурност са задоволителни, а хората са дисциплинирани и употребяват нужните защитни средства.

В катедралата „ Александър Невски ” на светата молитвена литургия на Негово светейшество участваха малко миряни, тя се предаваше директно по малкия екран. В службата бяха особено добавени молитвени прошения поради епидемията от ковид.

Оказа се, че българинът тази година на Цветница е без цвете, само че с маска. А по Великден съблюдава карантината, само че не и постите. За разлика от храмовете, пред супермаркетите от сутринта се вият опашки, като хората сами съблюдават дистанцията от 2 метра. Хората натъртват на месото, зеленчуците и пиенето. Масово питат продавачките дали салатите са български.

Предвидливи търговци към този момент са поставили на обособен щанд и дребни хартиени икони, които хората всеобщо купуват, с цел да се молят у дома.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР